Apakah Kencing Manis ?

 

Image result for komplikasi diabetes melitus

 

Kencing manis dikenali juga sebagai ‘Diabetis Mellitus’. Penyakit ini berlaku apabila paras glukosa dalam darah meningkat secara luarbiasa. Ia juga mengambil masa yang lama dan perlahan untuk dikesan. Pada peringkat awal ia tidak menunjukkan sebarang gejala . Bagi pengidap penyakit kencing manis, gula di dalam darah yang sepatutnya ditukar kepada tenaga tidak diproses dengan sempurna di dalam badan. Oleh itu, gula berlebihan akan tinggal terapung di dalam darah . Gula yang berada di dalam darah ini akan disingkirkan melalui air kencing.

Komplikasi Diabetes

 

Image result for komplikasi diabetes melitus

 

 

 1. Kabur penglihatan sehingga membawa kepada kebutaan. Paras gula yang tinggi boleh merosakkan saluran darah retina mata. Jika kurang aliran darah dan bekalan oksigen sampai ke urat saraf ( peredaran mikro) ia faktor kerosakan saraf.
 2. Tekanan darah tinggi (hypertension) cenderung terjadi lebih tinggi kepada pengidap diabetes termasuk pengerasan arteri ( aterosklerosis ).
 3. Strok atau angin ahmar.
 4. Hilang deria rasa pada kaki dan tangan kerana kekebasan yang disebabkan oleh kerosakan saraf dan aliran darah yang rendah ke urat saraf terutama paha dan kaki. Pengidap diabetes perlu memberi lebih perhatian untuk penjagaan kaki kerana jika fungsi saraf hilang ia boleh membawa kepada pemotongan anggota. Borok kaki yang tak sembuh antara faktor kaki di potong bagi pengidap diabetes.
 5. Jangkitan yang tidak dirawat segera akan menyebabkan gangren (tisu di bahagian luka mati).
 6. Koma akibat ‘hipoglesenia’ atau ‘hypergresemia’.
 7. Kerosakan saraf – Neuropati akibat diabetes adalah gangguan saraf akibat ketidaknormalan seperti glukosa darah yang tinggi. Neuropati boleh mengganggu sistem saraf seluruh badan akibat masalah peredaran darah misalnya kekebasan, kadangkala rasa sakit dan kelemahan pada tangan, lengan, kaki dan paha serta masalah yang berkaitan dengan saluran penghadaman dan organ seks
 8. Serangan jantung. Pengidap diabetes adalah dua hingga empat kali lebih berisiko untuk serangan jantung berbanding mereka yang tiada diabetes.
 9. Kegagalan buah pinggang. Lama-kelamaan paras gula dalam darah tinggi boleh merosakkan buah pinggang seperti membawa penyakit buah pinggang (nefropati diabetes) serta kegagalan buah pinggang. Buah pinggang rosak tidak dapat membersihkan darah dengan baik menyebabkan sisa buangan dan cecair akan terkumpul dalam darah. Sebab tu lah pesakit diabetes perlu menjalani rawatan dialisis atau menerima pemindahan buah pinggang. Jadi sayangi buah pinggang kita sebelum terlambat.

 

 

Antara rawatan alternatif yang dipilih pesakit kencing manis ialah dengan mengambil suplemen nutrisi Shaklee untuk kesihatan mereka. Produk yang terbaik dari Shaklee ialah Vivix

Vivix : melindungi dan memperbaiki sellular DNA, menggalakkan biogenesis mitochondria, mengawal genetik dan melambatkan pembentukan protein AGE yang penting untuk memastikan keutuhan sel dalam mengurangkan kencing manis.

vi 11

Image result for vitamin shaklee untuk kencing manis

 

Image result for vitamin shaklee untuk kencing manis

 

 

 

 

Selain VIVIX, supplement Shaklee yang di cadangkan ialah seperti:

 

Image result for vitamin shaklee untuk kencing manis

 1. GLA Complex – Memberi kesan positif pada diabetic neuropathy
 2. Zinc Complex – Membantu penghasilan insulin dan pemulihan luka
 3. B Complex – Terlibat dalam metabolisma gula dan pembebasan tenaga
 4. Vitamin C SR – Mengukuhkan kapilari dan salur darah. Juga meningkatkan sistem imun badan pesakit diabetes
 5. Alfalfa Complex – Kromium (GTF), membantu menstabilkan gula dalam darah
 6. Ostematrix – Tahap Magnisium yang rendah menyumbang pada masalah diabetes
 7. Carotomax – Penghalang penglihatan kabur
 8. Vitalea – Imbangan vitamin dan mineral yang lengkap

 

 

Untuk kesan yang terbaik, sebaiknya pengambilan suplemen dan ubat-ubatan dari hospital di ambil secara berasingan. Jika diambil pada waktu yang sama, ubat-ubatan tadi boleh mengganggu nutrien yang ada pada suplemen dan manfaat nutrien akan kurang. Jadi rugi lah jika kita tidak dapat nutrien yang optimum dari suplemen tadi.

 

*Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit 

Untuk dapatkan info lanjut mengenai masalah atau produk seperti di atas serta konsultasi eksklusif khas untuk anda, sila hubungi saya segera:

 

 

 

Hawa Rashid
Shaklee Independent Distributor
C.O.D Kawasan Kuala Terengganu & Postage Seluruh Malaysia

Call | SMS | Whatsapp:
013 – 4076351

SID No.:
915471

Email:
sitimr86@gmail.com

9 Komplikasi Yang Akan Berlaku Bagi Pesakit Diabetes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *