Bayangkan wajah tanpa bintik whitehead dan blackhead.. hmm mesti best kan?. Jadi, macam mana nak dapatkan wajah best?

petua hilangkan blackhead whitehead

 

 

 

Punca Whitehead & Punca Blackhead Yang Sebenar

Punca asas utama whitehead dan blackhead ialah penghasilan minyak yang berlebihan oleh sebaceous gland (kilang minyak). Minyak yang banyak akan terkumpul dalam liang rambut (folikal) dan menggelembung.

cara atasi blackhead dan whitehead

 

Sebaceous Gland yang terlalu aktif ini pula disebabkan oleh paras hormon yang tidak stabil. DHT ialah sejenis hormon yang menjadikan sebum menjadi terlalu aktif dan mengumbat liang pori- pori (folikal)

Whitehead terbentuk bila bukaan liang pori-pri sempit dan minyak yang terkumpul tidak dapat keluar ke permukaan. Lalu bonjolan putih terbentuk (whitehead).

Blackhead pula berlaku apabila ada bukaan yang agak besar pada poi-pori. Minyak yang bercampur dengan sel mari kemudiannya sedikit terkeluar dan teroksidasi. Ini akan menjadikan ia berwarna hitam.

Awas! blackhead sebenarnya adalah permulaan pada jerawat yang kemerah-merahan. Kerana bakteria akan masuk melalui bukaan pori dan terus ke kantung. Kesannya, gumpalan akan menjadi merah dan bengkak. [ Sumber www.medicalnewstoday.com ]

Cara Atasi Whitehead dan Blackhead Secara Total

Langkah 1 : Kawal Paras Hormon

Terdapat banyak masalah wanita adalah sebabkan oleh hormon seperti PMS, jerawat, jeragat dan sebagainya. Oleh itu, tahap hormon mestilah dikawal.

Ada 2 cara mengawal paras hormon. Pertama ialah dengan menggunakan dadah atau ubat. Kedua ialah dengan menggunakan vitamin. Vitamin memang diperakui dapat memastikan kesihatan fungsi tubuh.

Saya telah menggunakan vitamin semulajadi iaitu GLA Complex untuk mengatasi masalah hormon dan jerawat di wajah. Saya dah cuba  dan dapat kesan yang saya nak.

Fungsi Aktif GLA Complex:

❤ Mengawal sedia paras hormon kelelakian bagi mencegah Sebaceous Gland dari terlalu aktif

❤ Mengawal kelembapan kulit dengan menyekat kehilangan air dari kulit

❤ Membaikpulih jerawat dari luar dan dalam

❤ Mengurangkan kedutan pada kulit

❤ Membantu mengatasi kulit pudar

❤ Kandungan Vitamin E membantu memulihkan kecederaan akibat sunburn, jeragat dan kulit kering

Langkah 2 : Tingkatkan Antioksidan

Menurut http://www.acneeinstein.com , kajian menunjukkan 79% dari peserta yang mengambil supplement antioksidan berjaya mengatasi jerawat sehingga 90% dalam tempoh beberapa minggu.

Kajian lain pula menunjukkan paras kandungan antioksidan dalam tubuh penghidap jerawat lebih rendah berbanding wanita berkulit licin.

Dengan meningkatkan antioksidan dalam tubuh, ia akan membantu menurunkan ‘Oxidative Stress’ yang meningkatkan kecantikan kulit dan mengurangkan risiko whitehead dan blackhead.

Selain dari itu, antioksidan ini juga akan melindungi tubuh dari radikal bebas seperti menyingkirkan sel-sel mati terkumpul yang teroksidasi.

Jadi, untuk mendapatkan ‘high antioxidant’ , saya cadangkan pengambilan Carotomax.

Langkah 3 : Kembalikan Kolagen

Kolagen ialah asas pada kulit yang sihat, kuat dan cantik. Kekurangan kolagen akan membuatkan kulit jadi kurang bermaya dan mudah terkena serangan bakteria. Kulit kusam dan pudar juga adalah kesan kurangnya kolagen.

Jadi untuk memastikan kulit muka selalu sihat dan cantik, amalkan “Sustained Released Vita C Plus”. Setiap tablet Vita C ini memngandungi 500 mg Vitamin C yang cukup untuk menyokong kulit cantik.

Paling best, vitamin C ni kekal dan diserap dengan maximum dalam tempoh 5 jam. Vitamin C jenama lain hanya akan diserap sebahagian. Bahagian lain akan dibuang melalui perkumuhan. Jadi, jangan membazir duit beli jenama lain. Hihi

Pentingnya Vitamin C adalah untuk :

❤ Meningkatkan pengeluaran kolagen oleh tubuh

❤ Menguatkan tahap imun kulit

❤ Menyokong otot wajah agar tegang dan anjal

❤ Mencerah kawasan merah dan lebam akibat jerawat

❤ Sebagai antioksidan untuk melawan radikal bebas

 

Testimoni 

Image result for whitehead shaklee

 

Related image

Image result for whitehead shaklee

 

Related image

 

Cara Dapatkan Produk Shaklee?

Untuk dapatkan info lanjut mengenai masalah atau produk seperti di atas serta konsultasi eksklusif khas untuk anda, sila hubungi saya segera:

Hawa Rashid
Shaklee Independent Distributor
C.O.D Kawasan Kuala Nerus,UMT,UNISZA, Kuala Terengganu & Postage Seluruh Malaysia

Call | SMS | Whatsapp:
013 – 4076351

SID No.:
915471

Email:

sitimr86@gmail.com

Blackhead / Whitehead

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *