Penghidap diabetes yang mengalami banyak masalah kesihatan dan mencari alternatif terbaik untuk tingkatkan tahap kesihatan tubuh. Jemput baca, ilmu baru yang Cikgu Ije dapat kita sama-sama dalami. Moga boleh membantu masalah diabetes kita dan elak diabetes dari melarat.

Antara tanda-tanda penghidap diabetes ialah..

 • rasa cepat lapar
 • cepat letih dan lesu
 • dahaga yang berlebihan
 • paras gula dalam darah yang tinggi
 • dll

Image result for kurangkan rasa lapar pesakit diabetes

 

Pengambilan makanan dengan GI rendah seperti ESP Shaklee boleh membantu mengurangkan simptom dan memperbaiki tahap kesihatan.

Apakah Indeks Glisemik (GI)?

Indeks glisemik menentukan paras karbohidrat berdasarkan kesannya terhadap paras gula dalam darah.

 • Karbohidrat yang memecah dengan cepat mempunyai indeks glisemik yang tertinggi, manakala
 • karbohidrat dengan indeks glisemik yang rendah pula memecahkan gula dengan perlahan-lahan sambil membebaskan glukos ke dalam sistem badan.

Mengekalkan paras gula dalam darah yang rendah amatlah penting dalam pengurangan berat badan dan penjagaan kesihatan dalam jangkamasa panjang. Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee mempunyai GI yang rendah tapi dalam masa sama membantu mengurangkan rasa lapar dan memberikan tenaga yang berpanjangan.

Oleh sebab tu, ESP sangat sesuai untuk penghidap kencing manis (diabetes).

Keistimewaan ESP untuk pesakit diabetes

ESP diproses dengan air, bukan alkohol – Sesetengah protein soya diproses dengan alkohol. Cara pemprosesan ini bukan sahaja menghilangkan khasiat isoflavones yang bermanfaat, malah membentuk kontaminasi bersilang dengan bahan-bahan kimia yang digunakan dalam pemprosesan.

Sangat menarik untuk kita tahu bahawa Energizing Soy Protein (ESP) dicuci dengan air untuk mengekalkan isoflavones, genistein, dan daidzein yang kritikal demi membekalkan tubuh dengan keseluruhan kebaikan soya. Ini membuatkan ESP sangat istimewa dan berbeza berbanding jenama lain.

 

ESP daripada soya NON-GMO – Shaklee menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenali Identity Preserved Program (IPP). Ia memastikan kacang soya bebas daripada pendedahan perubahan genetik, daripada benih, proses penanaman sehingga kepada pengeluarannya.

Oleh itu produk soya ESP adalah selamat daripada bahan kimia bahaya dan bukan produk Genetically Modified Organism (GMO) yang boleh memberikan kesan jangka masa panjang terhadap kesihatan.

Kebaikan protein untuk penghidap diabetes

Protein adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama kepada hormon manusia. Ia juga merangsang fungsi psikologi. Maka, setiap organ kita memerlukan protein.

Kekurangan protein menyebabkan:

 • kelemahan dalam sistem imun untuk melawan penyakit
 • masalah lebihan air yang tinggi dalam badan
 • kehilangan kepejalan otot
 • perubahan warna rambut
 • membantutkan pertumbuhan
 • masalah penghadaman
 • masalah penghasilan darah dan hormon

Kekurangan protein kronik boleh membawa kepada kegagalan fungsi organ yang akhirnya boleh membawa kepada kematian. Oleh itu, penghidap diabetes memerlukan protein dengan GI rendah untuk menstabilkan bacaan gula dalam darah.

Apa Itu Asid Amino?

Protein terdiri lebih daripada 20 jenis asid amino yang setiap satunya akan menghasilkan jenis protein yang berbeza mengikut kepada keperluan protein dan enzim yang diperlukan oleh tubuh manusia.

Terdapat 2 kategori asid amino:

 • Asid amino tertentu yang dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh manusia:Ini dikenali sebagai asid amino tak perlu. Manakala,
 • Asid amino yang tidak boleh dihasilkan oleh manusia dan harus diperolehi dari sumber pemakanan dikenali sebagai asid amino perlu. ESP menyediakan kesemua asid amino perlu tersebut.

ESP Shaklee sesuai untuk ibu mengandung normal atau dengan GDM, ibu bersalin, pesakit diabetes, penghidap darah tinggi, orang berpuasa dan ramai lagi

 

Manfaat dan kebaikan utama ESP

Khasiat asid amino protein ESP dapat memberikan manfaat dan kebaikan untuk kesihatan seperti berikut:

 1. Awet Muda– Asid Amino amat penting untuk membina otot, kuku, rambut, darah, organ, kulit, kelenjar dan lain-lain. Pengambilan yang kerap adalah kunci kepada awet muda.
 1. Baik Untuk Hormon– Kacang soya adalah satu-satunya tumbuhan yang kaya dengan isoflavones, fungsinya bersamaan dengan hormon wanita. Ia membantu merendahkan paras kolestrol, mencegah risiko osteoporosis dan sakit jantung.
 1. Baik Untuk Prostat– Genistein yang terkandung dalam kacang soya terbukti keupayaannya mengekang pertumbuhan dan perebakan sel kanser. Ia memusnahkan radikal bebas dalam sel badan sebelum menukarkan sel DNA kepada sel kanser. Ia juga sangat baik dalam pemulihan uterus, ovari, menopause dan pembesaran prostat.
 1. Kulit– Merangsang pembentukan semula kulit dan otot, mengurangkan kedutan, agen antipenuaan, mengembalikan radian kulit dan kepejalan otot, mempercepatkan penyembuhan luka dan mengurangkan kesan parut.
 1. Pembekal Tenaga– Membekal tenaga dengan segera dan meningkatkan sistem imun, maka ia baik untuk kekal bertenaga, mencegah migrain, insomnia dan tekanan.
 1. Membaiki Pigmentasi– Membaiki masalah rambut seperti beruban dan rambut gugur, membaiki masalah pigmentasi, kedutan dan kesan tua.
 1. Membaiki Memori– Meningkatkan kualiti ovari, vitaliti, dorongan seksual dan rangsangan.

 

 

Testimoni

Image result for kurangkan rasa lapar pesakit diabetes

 

Image result for kurangkan rasa lapar pesakit diabetes

Cara Dapatkan Produk Shaklee?

Untuk dapatkan info lanjut mengenai masalah atau produk seperti di atas serta konsultasi eksklusif khas untuk anda, sila hubungi saya segera:

Hawa Rashid
Shaklee Independent Distributor
C.O.D Kawasan Kuala Nerus,UMT,UNISZA, Kuala Terengganu & Postage Seluruh Malaysia

Call | SMS | Whatsapp:
013 – 4076351

SID No.:
915471

Email:

sitimr86@gmail.com

Cara Kurangkan Rasa Lapar Pesakit Diabetes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *