Image result for alfalfa shaklee

 

Bagi ibu menyusu, alfalfa membantu sebagai galactagogue atau penggalak susu (milk booster). Antara soalan popular daripada customers ialah “berapa biji alfalfa nak makan ni hawa? boleh ke makan sampai 10biji terus ni?
Ohh boleh sangat sebenarnya sebab maksimum pengambilan alfalfa (seperti yang tertera pada botol alfalfa tu) ialah 10 biji sehari. NAMUN, untuk membiasakan tubuh anda dengan pengambilan alfalfa ni, disarankan anda bermula dengan dos yang rendah. Sebab apa? Sebab penerimaan suplemen pada setiap tubuh individu adalah sangat berbeza.
So, lain orang lain penerimaannya. Namun, konsep asas penyusuan susu ibu ialah Supply vs. Demand. Tu yang harus anda apply se’apply’ ‘apply’nya. Kalau penat, stress .. sila jangan skip makan vitamin-vitamin dalam set penyusuan yang kami sediakan. It really helps!
Fungsi alfalfa sebagai penggalak susu/ milk booster/ membantu mempercepatkan penghasilan susu badan.

Cara makan 10 biji Alfalfa Shaklee sehari

  1. Makan 10 biji awal pagi sebelum apa-apa suplemen.
  2. Makan 5 biji awal pagi, 5 biji selepas dinner.
  3. Makan 2-3 biji setiap kali selepas susukan bayi atau selepas perah susu.

Tips makan alfalfa

  1. Telan dalam bentuk asal sedikit demi sedikit. Ini memang takes time lagi-lagi jika anda jenis orang tak pandai telan pil. Pada yang style kena letak betul-betul kat tekak tu baru boleh telan, memang saya tak syorkan kecuali anda kuat semangat.
  2. Larutkan dalam air panas atau saya sendiri suka larutkan dalam Cinch Tea Mix Shaklee.. ermm sedap rasanye sama macam minum teh herba..
  3. Buat resepi “jamu alfalfa”. Caranya, tumbuk hancur 10 biji alfalfa, larutkan dengan sedikit air panas dan madu, kemudian minum sekali teguk. Macam anda minum jamu.

 

Yang bagusnya no (2) dan (3), efek alfalfa cepat dirasai kerana ia sememangnya dah berada dalam tekstur mudah diserap dan diproses tubuh kita. Badan kita akan rasa hangat dan ada yang berpeluh-peluh. Bagi yang turunkan berat badan, memang sesuai. Segala lemak, toksin dan lebihan air dikelurkan melalui proses perpeluhan tersebut.
credit: tips mommy hadha

Khasiat alfalfa secara ringkas

  1. 10 biji alfalfa menyediakan nutrisi yang menyamai segelas susu.
  2. Alfalfa telah digunakan oleh manusia sejak lebih dari 2500 tahun dan telah dikenalpasti sebagai makanan yang paling kaya dengan pelbagai nutrisi dan zat galian. Ia membekalkan nutrisi yang mana kebanyakannya tidak terdapat dalam buah-buahan mahupun sayuran. Ia kaya dengan protin , asid amino, klorofil, serat, 15 zat galian, 10 vitamin, 8 enzim dan fitokimia.
  3. Membantu untuk proses detox (pembersihan) tubuh secara total. Konsisten makan alfalfa memang badan rasa ringan (saya sendiri pon dah alaminya, berat pon turun )
  4. Membantu mereka yang ada masalah water retention atau gemuk air. Masa di US haritu, seorang ibu SID US ni beritahu dia amalkan makan alfalfa di hujung kehamilan, memang badan ringan dan takde masalah water retention sampai lepas bersalin.. which water retention adalah masalah beliau pada previous pregnancy.
  5. Dengan konsep supply versus demand, susu badan akan menjadi banyak.
  6. Berfungsi sebagai ‘kacip fatimah’ untuk para isteri.. zassss!
  7. Melegakan keletihan
  8. Memperbaiki masalah saluran penghadaman seperti kembung, hyperacidity, ulser gastrik, hepatitis dan sembelit.
  9. Dan banyak lagiiii!

AMARAN KERAS!

  • Semakin banyak jumlah alfalfa yang anda makan, semakin banyak keperluan air tubuh anda perlukan.. ini sangat penting kerana jika dua ni tak balance, anda mungkin alami sembelit, demam, dan lain-lain healing crisis yang tak sepatutnya
  • Alfalfa tidak boleh diambil oleh pesakit SLE
  • Alfalfa tidak digalakkan diambil oleh ibu hamil especially pada awal kehamilan kerana ia mampu mencetuskan kontraksi. Sila berhubung dengan SID atau doktor anda untuk hal ini.
Image result for alfalfa shaklee
Di Shaklee, alfalfa Shaklee disediakan dalam dua packaging iaitu 330 (RM56.98) biji dan 700 biji (RM103.35). Sekiranya anda berminat untuk membuat pesanan, bolehlah hubungi kami seperti di bawah k 🙂
Melaburlah Untuk Kesihatan Anda
Hubungi:
Hawa Rashid
013-4076351
Pengedar Sah Shaklee Kawasan Kuala Terengganu & Pengeposan Seluruh Malaysia
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit 
Cara Makan Alfalfa Shaklee untuk Ibu Menyusukan Bayi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *